Werking Warmtepompsystemen

Aardwarmte is in feite gebaseerd op een zeer eenvoudig principe. Water wordt middels een open- of gesloten systeem uit de aarde gepompt. Dit water heeft de temperatuur van de omliggende grond. Vervolgens onttrekt de warmtepompinstallatie warmte aan dit water en geeft dit af aan het verwarmingssysteem in het gebouw, waarna het koude water weer wordt teruggepompt in de aarde. Hier neemt dit water weer de temperatuur van de bodem aan, waarna het proces opnieuw start.

gesloten-verticale-bodemwarmtewisselaar

Gesloten geothermisch systeem

Een “gesloten systeem” is een geothermisch bronsysteem waarbij water of een antivriesoplossing door een afgesloten pijp circuleert. Waar een open systeem grondwater uit het boorgat oppompt, gebruikt en weer terugleidt, wordt de vloeistof bij een gesloten systeem gecirculeerd in een gesloten wisselaarssysteem dat is verbonden met de warmtepomp waaraan de warmte wordt afgedragen.

Installatieservice Kunst informeert u graag over de vele mogelijkheden en beste keuze in uw situatie. Bekijk hierboven het voorbeeld van een verticale opstelling van het gesloten systeem, waarbij het wisselaarssysteem verticaal in de grond wordt geplaatst.

open-verticale-bodemwarmtewisselaar

Open geothermisch systeem

Een “open systeem” is een geothermisch bronsysteem waarbij water uit een bron wordt gebruikt. Dit water wordt vanaf een zekere diepte opgepompt en naar een platenwisselaar getransporteerd waaraan de warmte wordt afgedragen. Het afgekoelde water wordt vervolgens teruggeleid naar de bodem. Voorwaarden voor het gebruik van een open systeem zijn een voldoende afstand tussen aan- en afvoerbron en de mate van grondwaterstroming. Of het mogelijk c.q. toegestaan is om een open systeem te gebruiken, dient van tevoren te worden onderzocht. Uiteraard is Kunst u hierbij graag van dienst. Bekijk hierboven het voorbeeld van een open geothermisch systeem.

Voordelig voor portemonnee en milieu

Met een rendement van 500 procent is het gebruik van aardwarmte een zeer energiezuinige en uiterst goedkope manier van verwarmen; met één deel elektrisch vermogen maken we vijf delen verwarming. Ook na aftrek van de verbruikte elektriciteit voor het aandrijven van de pompen, blijft het gebruik van aardwarmte zeer voordelig voor portemonnee en milieu. Het gebruik van aardwarmte voor de verwarming van huizen wordt al circa veertig jaar toegepast in vele landen. Waarom gaat Nederland dan nu pas over op dit principe?

Nederland heeft gas. Tot voor kort was dit een relatief goedkoop stookproduct, waardoor in Nederland geen grote behoefte bestond aan alternatieve energiebronnen. Nu de gasprijzen voortdurend oplopen en het milieu roept om zuinig energieverbruik, komt aardwarmte nu ook in Nederland volop in beeld.

De componenten van een warmtepompinstallatie

Een warmtepomp verwarmingsinstallatie bestaat uit 3 componenten, namelijk:

  • Warmtebron: de bodem.
    De bodemtemperatuur in Nederland en België ligt het gehele jaar door vanaf 10 meter diepte vrijwel constant tussen de 10C tot 14C.
  • Warmteopwekker: de warmtepomp.
    De in de winter verkregen bodemwarmte wordt middels deze installatie afgegeven aan het verwarmingssysteem in de woning. In de zomer wordt hetzelfde systeem ingezet om het huis te verkoelen door de warmte in huis af te voeren naar de bodem.
  • Warmtedistributie: het wand-/vloerverwarmingssysteem in de woning of het kantoor.

De inhoud van een pand bepaalt hoeveel capaciteit benodigd is. Hierop wordt afgestemd of er bijvoorbeeld drie wisselaars de grond in gaan of vijf. De leidingen kunnen worden opgesplitst in separaat regelbare zones. In een boiler naast de pomp wordt heet water opgeslagen voor huishoudelijk gebruik en douche. Om snelle temperatuurswisselingen op te kunnen vangen, bevat het systeem een buffer. Door het gebruik van aardwarmte voor het verwarmen van huizen, is de bewoner het gehele jaar door verzekerd van warm tapwater en een constante, regelbare temperatuur door de hele woning.

Koelen met de verwarming

De toepassing van aardwarmte is niet alleen voordelig voor milieu en portemonnee, maar biedt eveneens voordelen op gebied van comfort: waar het systeem een ruimte in een koude periode aangenaam verwarmt, zorgt dezelfde techniek in de warmere periodes voor een prettige verkoeling .

De bodemtemperatuur is in de zomer lager dan de temperatuur van uw woning. Met het koele water in het verwarmingssysteem wordt de ruimtetemperatuur verlaagd van bijvoorbeeld 26C naar 23C. Door het water in het verwarmingssysteem te laten circuleren en weer terug te voeren naar de bodem, wordt het door de omgeving opgewarmde water in de koude bodem weer afgekoeld en wordt het proces weer herhaald. De leidingen in het plafond (de vloerverwarmingen van de eerste verdieping) zorgen hierdoor voor een prettige verkoeling. Koude lucht zakt vanaf het plafond en daalt neer naar de vloer. Al is het buiten wekenlang bloedheet, binnen blijft het aangenaam; een ideale bijkomstigheid van het warmtepompsysteem, zonder dat het een cent extra kost.

Vraag een Offerte aan

Gebruik het formulier om eenvoudig een offerte bij ons aan te vragen. Op werkdagen krijgt u van ons z.s.m. een passend aanbod!

Onderhoud gastoestellen

De meeste ongelukken vinden nog altijd plaats in en rond het huis. Veiligheid verdient daarom extra onze aandacht. Zeker als het om gastoestellen gaat. Alleen bij regelmatig vakkundig onderhoud bent u verzekerd van veiligheid.

Maak een afspraak

Door het contact formulier in te vullen kunt u bij ons een afspraak maken, wij informeren u op werkdagen zo spoedig mogelijk over de mogelijkheden om een van onze showrooms te bezoeken.